In opdracht van ruim 20 gemeenten voerde DAZ al een quickscan dementiebeleid uit. Via een samen met Alzheimer Nederland ontwikkelde vaste methodiek wordt een ‘foto’ van de stand van zaken gemaakt. Op basis van deze stand van zaken worden concrete adviezen gegeven, primair aan de gemeente, maar secundair ook aan in de gemeente actieve maatschappelijke organisaties. Het rapport bevat concrete aanbevelingen, waarin zowel aandacht is voor snel zichtbaar zijnde ‘quick-wins’, als meer fundamentele vraagstukken die meer tijd vragen.
De vaste methodiek bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Interviews op bestuurlijk niveau.
2. Een drietal groepsgesprekken met:
• Mantelzorgers
• Uitvoerende professionals in zorg, welzijn en wonen
• Gemeenteambtenaren uit vele uiteenlopende disciplines
Aan ieder van de groepsgesprekken nemen tientallen mensen deel. Er wordt gewerkt met interactieve werkvormen.
3. Daarnaast worden relevante (beleids)nota’s, websites, e.d. geanalyseerd.
De quickscan gaat over uiteenlopende onderwerpen als: participatie, samenwerking lokale organisaties, informatievoorziening, wonen, ondersteuning mantelzorgers, bewegen. Iedere gemeente kiest haar eigen rol bij de dementiezorg. Het rapport bevat concrete aanbevelingen over de door de gemeente zelf gekozen rol.
Voor het downloaden van een flyer over de quickscan, klik hier.
In opdracht van en in samenwerking met Alzheimer Nederland, ontwikkelde DAZ op basis van de ervaringen in de eerste gemeenten waar de quickscan is uitgevoerd een handreiking dementiebeleid voor gemeenten. Deze handreiking is te vinden op de website www.pakdehandschoenop.nl.