Verzorgingshuizen worden opgeheven. Steeds meer mensen met dementie wonen thuis. Gelukkig maar, want de wens van vrijwel iedereen is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In 2016 woont in Nederland ongeveer 70% van de mensen met dementie thuis. Dat gaat waarschijnlijk groeien naar meer dan 80%. Volgens ons geen probleem. Andere Europese landen halen al percentages van 90% en meer. Dat gaat echter niet vanzelf. Elders op deze site staan al vele punten die te maken hebben met de sociale context van langer thuis wonen met dementie. Maar ook de woning zelf is natuurlijk van invloed op de mate waarin iemand thuis kan blijven wonen. In de ‘Handreiking thuis wonen bij dementie’ en het boek ‘Handig bij dementie’ staan vele tips en suggesties om woningen aan te passen. Beiden zijn door DAZ geschreven.Woningaanpassingen bij dementie komen er niet vanzelf. Daarom is het goed/wenselijk dat dit gestimuleerd wordt. Dit geldt zowel voor woningen van woningcorporaties als van particulieren. Zo zijn er op diverse plekken in Nederland vrijwillige adviseurs die adviseren over woningaanpassingen. Ook zijn eenvoudige aanpassingen door hen te realiseren. DAZ kan hen werven en trainen. Zou het niet mooi zijn als ook handige mensen met dementie zelf actief zijn in dergelijke ‘bouwteams’?
Het is echt nodig dat de kennis over woningaanpassingen bij dementie breder verspreid wordt. Wist u bijvoorbeeld dat de verhoogde toiletpot grote risico’s met zich meebrengt voor mensen met dementie? En dat licht een enorme invloed heeft op het al dan niet zelfstandig functioneren? Domotica voor mensen met dementie is in opkomst, maar er is veel kaf onder het koren! DAZ zet graag samen met gemeenten projecten op over woningaanpassingen bij dementie.
Door de sluiting van verzorgingshuizen zit er een groot gat tussen zelfstandig thuis wonen, of in het verpleeghuis worden opgenomen. Het is van belang dat er nieuwe modernere tussenvormen komen en de belemmeringen om die te realiseren (zoals gemeentelijke regelgeving) worden opgeruimd. Denk hierbij aan mantelzorgwoningen, woongroepen voor ouderen, thuishuizen, gecombineerde huisvesting van mensen met dementie en jongeren, kleinschalige woonvormen in de wijk. DAZ staat gemeenten graag bij, bij de verkenning naar en de realisatie van dergelijke initiatieven.