Bij mensen met dementie gaat het gevoels- en emotieleven erop vooruit. Eén van de gevolgen hiervan is, dat mensen met dementie niet willen worden beziggehouden, maar nuttig bezig willen zijn. Dit is één van de achtergronden waarom bij een groot deel van de mensen met dementie veel weerstand is tegen traditionele dagbesteding. Ook is het wenselijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven draaien in de samenleving, blijven participeren. Daarom is DemenTalent ontwikkeld. Bij DemenTalent-projecten worden mensen met dementie als vrijwilliger actief in de samenleving, op basis van hun nog aanwezige talenten. DemenTalent heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen. Op tientallen plekken in Nederland draaien inmiddels DemenTalent-projecten of worden die voorbereid. DemenTalent is geen project voor mensen met dementie, maar een project VAN mensen met dementie. De projectleider is iemand met dementie uit de lokale gemeenschap. Uiteraard heeft een projectleider met dementie zijn eigen beperkingen, vandaar dat daarnaast altijd ook een professionele projectleider staat.
DemenTalent vraagt om een volstrekt andere manier van kijken naar mensen met dementie en hun ondersteuning dan gebruikelijk is. DAZ coördineert en faciliteert de landelijke uitrol en ‘bewaakt’ het concept. De filosofie achter deze coördinatie is dat DemenTalent-projecten geheel zelfstandig op lokaal niveau draaien, gedragen door lokale organisaties met lokale projectleiding, maar dat de start wel wordt begeleid. DAZ vervult de rol van ‘verkenner en kwartiermaker’ en regelt het project in overleg met lokale organisaties/mensen goed in. Gemeenten treden vaak op als opdrachtgever voor dit kwartier maken.
Draait een DemenTalent-project eenmaal, dan is de rol van DAZ die van landelijk kenniscentrum DemenTalent:
> Zorgen voor uitwisseling tussen de diverse projecten
> (Wetenschappelijk) onderzoek faciliteren/stimuleren
> Scheppen van optimale voorwaarden op landelijk niveau: landelijke publiciteit, erkenning en lobby
> Ontwikkelen landelijk trainingsmateriaal
DemenTalent kent een stevig comité van aanbeveling.
Er zijn vele variaties in DemenTalent-projecten. Zo is in Oss DemenTalent bijvoorbeeld wijkgebonden, terwijl het in andere gemeenten een bredere aanpak kent. Ook zijn er thema DemenTalent-projecten. Een voorbeeld hiervan is DemenTalent bij het ROC Midden Nederland in Utrecht en Amersfoort, waar mensen met dementie voor de klas staan bij de zorg- en welzijnsopleidingingen. Een ander voorbeeld van een meer thematisch opgezet DemenTalent-project is dat bij Radio Kootwijk in samenwerking met Staatsbosbeheer, waar mensen met dementie de natuur en de gebouwen onderhouden.
Op de website www.dementalent.nl is meer informatie te vinden en zijn diverse filmpjes te bekijken.
Voor het bekijken van een folder over DemenTalent, klik hier.
Voor bekijken van een flyer over de start van nieuwe DemenTalent-project, klik hier.
DemenTalent voorziet in behoeften van mensen met dementie en zorgt dat zij weer beter gaan functioneren. Interessant voor gemeenten is dat DemenTalent in de regel ook beduidend goedkoper is dan traditionele dagbesteding.
Wilt u ook in uw gemeente één of meer DemenTalent-projecten, neem dan contact met ons op.