Het overgrote deel van de ondersteuning en begeleiding van mensen met dementie wordt gedaan door mantelzorgende familieleden. Mantelzorgondersteuning is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke rol in het kader van de WMO.
DAZ is kritisch over de wijze waarop de ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie meestal geregeld is. Vaak wordt te veel nadruk gelegd op de zwaarte van de mantelzorg, waardoor veel mantelzorgers zich niet aangesproken voelen. Ook is bij mantelzorgondersteuning te veel sprake van een aanbodgerichte aanpak, in plaats van aan te sluiten bij de vraag van mantelzorgers. Hoewel goed bedoeld, hebben veel lokale zorg- en welzijnsorganisaties, in hun contacten met mantelzorgers teveel de eigen dienstverlening in het achterhoofd. Er is te weinig aandacht voor de ‘vraagverlegenheid’ van mantelzorgers en de daarachter liggende redenen.
Onze ervaring is dat mantelzorgers geholpen zijn met:
> Minder bureaucratie, minder administratieve handelingen
> Concrete informatie over hulpmiddelen en voorzieningen
> Het voorkomen van conflicten binnen de familie en het maken van praktische werkafspraken
> Concrete handvatten voor de omgang met veranderend gedrag (zo is bijvoorbeeld het constant repeteren van vragen ‘afleerbaar’)
> Concrete hulp bij de organisatie van de mantelzorgtaken
> Hulp bij het inschakelen/activeren van de rest van het sociale netwerk van betrokkenen
> Concrete regelingen rond vervoer
Kortom: zaken waarmee mantelzorgers in hun kracht worden gezet.
Wij spreken dan ook liever over facilitering van mantelzorgers, dan over ondersteuning van mantelzorgers.
DAZ kan gemeenten op vier manieren bijstaan bij de invulling van haar wettelijke taken ten aanzien van mantelzorgondersteuning:
1. Wij kunnen gemeenten helpen bij de ontwikkeling van beleid ten aanzien van de facilitering van mantelzorgers, alsmede de daadwerkelijke organisatie en/of inkoop daarvan.
2. Gemeenten kunnen één of meer van onze boeken (collectief) inkopen en verstrekken aan inwonende mantelzorgers van mensen met dementie. Bij voldoende afname is het mogelijk om een voorwoord van de wethouder/burgemeester of andere gemeentelijke vertegenwoordiger op te nemen en het logo van de gemeente op het boek te plaatsen.
3. Op verzoek van gemeenten ontwikkelen wij graag een lokale website met alle relevante informatie op overzichtelijke wijze toegankelijk gemaakt.
4. Gemeenten kunnen trainingen bij ons afnemen, die mantelzorgers (en/of vrijwilligers) kunnen volgen en hen helpen bij hun dagelijks werk. Wij hebben veel ervaring met het trainen van familieleden. Relevante trainingen van DAZ zijn onder andere:
-
- Familietraining dementie
- Beïnvloeden van gedrag bij dementie
- Help me even, hoe houd ik de sfeer thuis goed
- Basistraining dementie
- Communicatie met mensen met dementie
- Leren met dementie, over het lerend vermogen van mensen met dementie
- Bewegingsgerichte zorg
- Omgaan met een tabletcomputer door mensen met dementie
Voor een compleet overzicht van onze trainingen, klik hier. Desgewenst ontwikkelen wij ook maatwerktrainingen in opdracht.